село крушуна

С европроект за 200 хиляди евро ще бъде реализирано осветяване на екопътеката

Проектът предвижда създаване на туристически информационен център и усъвършенстване на екопътеката, която служи за наблюдение на Крушунските водопади. Тя ще бъде достъпна и през нощта, ще бъде осветена с мощни соларни лампи.

В горната си част, където не е в добро състояние в момента, екопътеката ще бъде реновирана. По проекта ще се направи и нова сигнатура на всички забележителности в Крушуна.

Към момента са поставени постаменти за осветлението. 

Историята на мястото

От историческа гледна точка мястото на Крушунските водопади е известно с това, че по времето на римските императори Адреан и Траян в посока изток-запад на водопадите са били разположени римски крепости. Те са били стратегически за наблюдение на Дунавската равнина. Смята се, че от тук Римската империя е започнала набезите си към Дакия или днешна Румъния.

Крушунската травертинова каскада е известна и с това, че през средновековието в този район са се заселили монаси исихасти, които са медитирали сред природата и не са споделяли напълно догмите на християнството от онова време.

Смята се, че Търновската книжовна школа, начело с патриарх Евтимий, води началото си от Крушунската бигорова каскада. Там в средните нива и сега са отбелязани местата, където монасите исихасти са медитирали. Това са поредица от пещери и по-големи хълмове.

Източник: www.bta.bg