над крушунските водопади

село Горско Сливово

На 10км. нагоре от с. Крушуна, на Деветашкото плато е разположено с.Горско Сливово.

Географско местоположение

В първите северни предпланини на Средна Стара планина, върху територията на Деветашкото плато се намира Горско Сливово.

Разположено е върху наклонен хълм на 43 градуса източна дължина и 43 гр. северна дължина.

Географската височина на селото е 420 м. с най-висока точка „Могилата” – 470 м. Релефът му е пресечен. Състои се от хълмове, малки долинки, дефилета, рекички и множество понори и пещери.

Като част от Деветашкото плато, скалите са образувани от утайките на оттеглилото се Сарматско море преди 30 милионa години.
В землището на селото има регистрирани 13 пещери и пропасти.

Забележителности

Народно читалище „Развитие 1872г.”

Основано през 1872г. Читалището в с.Горско Сливово е основано през 1872 г.от даскъл Ирман Попов под влиянието на Бачо Киро с подкрепата на отец Матей Преображенски – Миткалото и даскал Петко Франгов, който написва официалната кондика на читалището с първото име “Горско начало”.

През 1874 г. около читалищната дейност чрез Петър Даскалов близък приятел на Стефан Стамболов, Бачо Киро и Стефан Пешев се развива активна читалищна дейност.

След освобождението учителят Петър Андреев Даскалов женен за малката дъщеря на Бачо Киро – Димитра , оставя дълбока диря в културната история на селото , като дългогодишен председател и деец на читалището. Той осигурява най-много средства, книги и инвентар за библиотеката.

През 1887 г. читалището се преименува “Развитие”.

През 1953 г. читалището носи името „Цанко Хаджиев” – председател на читалището, допринесъл много за неговото развитие.

През 1966 г е обявено за Образцово читалище от Централния съвет на Съюза на народните читалища и приема отново името „Развитие”.

На 6 май 1966г. е открита нова и модерна читалищна сграда с площ 1270 кв.м и многофункционални помещения: голяма библиотека,киносалон,малка зала, репетиционна, картинна галерия, музей, гримьорни и още няколко допълнителни помещения, където се развива богата и разнообразна дейност.

На откриването са получили награди 281 читалищни дейци участници в различни състави.Ансамбъла за народни песни и танци е удостоен с много награди.

Църква „Св.Георгий Победоносец”

Построена през 1881

Джамия

Построена през 1586

Пещера „Гарваница”

Само на 2 км. от село Горско Сливово се намира уникална природна.
забележителност – пещерата „Голяма Гарваница” в местността Гарваница. Това е вертикална пещера с внушителен вход и дълбочина над 60 метра.

В пещерата се слиза по почти отвесна метална стълба – усещането е незабравимо. С всяко стъпало се усеща как въздухът става все по-хладен, а накрая човек се озовава в един свят, различен от реалния – светът на природните чудеса.

До „Гарваница“ се стига с кола и с велосипед от селата Горско Сливово и Кърпачево. Пътят е обозначен с табели и указателни знаци.

В близост до нея се намира и „Малката Гарваница“ – още една интересна атракция, привличаща както пещерняци, така и туристи и любители на природата.

Паметник- костница

Построен 1957 г. в памет на загиналите антифашисти.