За Билкарската Къща

Стаи за гости - Категория Две звезди

За домакините

Мариела и Михаил Христови- семейство от 30 години, живяли и развивали собствен бизнес в Габрово 20 години. Авантюристи и безумни мечтатели с многостранни интереси ! Накратко или несъвсем историята за любовта ни към Горско Сливово и Деветашкото плато, или по-скоро моята( Мариела) датира от преди 30 години. Покрай  предложението за брак, бях известена , че някога ще живеем на Горско Сливово! Селото за което тогава не бях чувала, Мишо  бе придобил като свое по волята на родителите си и естествено го бе пленило с всичко онова, което градските деца нямаха! АЗ , като дете с две села (най- хубавите!) изобщо не му повярвах. И така…след доста години ,вече факт по мое настояване с усмивка се сещаме за това и с радост го разказваме!

Мишо с умения в приложните изкуства: изработване на бижута, работа с вълна – сухо и мокро плъстене, плетене на рибарска мрежа, рисуване , моделиране и др., разказва увлекателно и има интерес и широки познания по история и естествени науки; пещерняк

Аз открих в приготвянето на храна и месене на квасен хляб моят свят, начин да изразя себе си , да споделям , да обичам!Умея и правя с любов различни, чисто женски дейности: плетене,шиене,бродиране,работа с вълна, изкуствени цветя от текстил и др.

За Къщата

Едно различно място,предлагащо алтернативен туризъм! Не се определяме като хотел а като място с усещане за дом и семейство ! Място, което да съхранява, да  предава традициите и пази естествения вид на селския дом ! Без възрастови граници. Позитивно настроени, с любов и спомен за българското село, с ориентация към природата. От големите градове в страната и чужбина ! Хора с нужда за откъсване от напрегнатото ежедневие за зареждане на батериите !

Билкарската къща – някога къща на Билкарят на селото се намира се в  Горско Сливово.Селото е разположено на северния ръб на Деветашкото плато- магическа земя с неописуемо красиви водопади,тайнствени пещери, спиращи дъха гледки на обширни гори и плодородни поля!

Зад старата порта ,окичена с билков венец  се носи аромат на топъл ,селски хляб,детски спомен за Бабината къща! Селският двор с голямата поляна е жив,пъстър, билков килим,сменящ бгрите си през различните сезони: рано на пролет – лилав, с дъх на теменужки , после бяла овчарска торбичка и златно през май от жълтото глухарче!

Лятото във вихър са цветни петна , черен оман, ароматна салвия, риган, лофант, мащерка, бяла детелина, здравец, диви ягоди, невен и др. Допълващи аромата са красивите рози в градината, буйната глициния, бъзовият цвят, акациите и  липите  наблизо .

В горещите дни, голямата маса под старите орехи е място на желана прохлада!

Зад старата плевня, която очаква своя нов живот, неуморно работят пчелите !

Най – слънчевото място е за зеленчуковата градина, там растат наи- вкусните розови и червени домати, свежи краставички, тиквички, зелен фасул , салатки и още,. за всички гости.

Старата  пещ може много да разказва за изпечените в нея вкусни селски манджи.                                                                                               

0
Етажа
0
Стаи
0
Максимално 11 човека
Бонинска пещера е на 2,5 километра от село Крушуна. Общата й дължина е 4,5 километра. В нея се намира най-голямото подземно езеро в България.

Обща трапезария с голяма маса, камина, ел. печка, кафемашина,ел. кана за топла вода, хладилник,всичко необходимо за приготвяне и сервиране на храна.

4 стаи  с по две единични легла; 1 с три единични легла; Всяка изглежда различно

Помещения в къщата

Стаи в къщата

Стаята с железните легла – първи етаж; съседна на обща трапезария; дели, санитарен възел със стаята с 3 легла. Две единични легла; стара рисувана ракла, удобен стол за почивка пред печката с жив огън, закачалка, вода(2бут.по 0.5) и чаши за вода. Нощна лампа.

Стаята с кукера –  първи етаж, уединена, с отделен вход(но отдалечена от сан.възел на първи етаж, излиза се навън, за да се стигне до него), в съседство с билковия кът. Три единични легла, ракла, удобен стол за почивка и четене, огледало, закачалка, вода и чаши за вода.нощна лампа

Люляковата стая – две единични дъбови легла, стар дървен гардероб, ракла, нощни лампи, закачалка, вода и чаши за вода, изглед към двора​.

Зелената стая – (малката стая), две единични легла, нощни шкафчета, нощна лампа, етажерка с книги, стол, закачалка, вода и чаши за вода, изглед към улицата.

Червената стая – най-слънчевата стая! Две единични легла, нощно -шкафче, нощни лампи, закачалка, вода и чаши за вода, изглед към двора и към улицата.

За забавление

велосипеди 8-10 бр

постелки за йога

тенис на маса

дартс

шах

пъзели

списания и книги

шезлонги и хамак

За хапване

Посрещаме нашите гости с домашен хляб и билки и чубрица от нашата градина

0
лева

Домашна закуска по избор: палачинки, дърпана или точена баница, мекици, бухти, милинки, плодове, яйца, млечни продукти, топли напитки – кафе и билков чай.

0
лева без алкохол

За обяд може да си поръчате от нашата традиционна, домашна храна според сезона с преобладаващо истински, селски продукти: салата, основно, десерт.

0
лева без алкохол

За вечеря – традиционна, домашна храна според сезона с преобладаващо истински, селски продукти: салата, две разядки, основно, десерт.

Екскурзии

Бонинска пещера е на 2,5 километра от село Крушуна. Общата й дължина е 4,5 километра. В нея се намира най-голямото подземно езеро в България.
Конна езда с инструктор – по предварителна заявка.
Разполагаме с 8 планински велосипеда, които са на разположение на нашите гости за разходки до забележителностите в района или просто планнски разходки с колело