Деветашко Плато

Няма да останете разочаровани, че сте се запознали с още едно от неповторимите природни чудеса на България.

Тук можете да се запознаете с невероятното Деветашко плато, с пещерния свят в района, със селския туризъм, забележителностите и много, много развлечения!

Деветашкото плато е дар от природата, запазил неприкосновеността си и обаятелната си девственост. За сега човешката ръка все още не е показала рушителната си сила тук, напротив – само е с помогнала за туристическото развитие на района, като го е облагородила и съхранила природата му.

Пещерите в Деветашко плато

Карстовият район на Деветашкото плато разполага с множество пещери и пропасти, голяма част от които все още не са добре проучени, а някои се спотайват в земните недра не докосвани от човешки крак.

Деветашка  пещера

Класацията за най-популярни пещерни забележителности в Деветашкото плато оглавява Деветашката пещера.

Тя е една от най-старите местообитания – там са открити доказателства за живот на прадедите ни от преди над 70 000 години. Днес е убежище на застрашени видове прилепи, които съжителстват в синхрон с многобройните туристи, посещаващи пещерата ежегодно.

ПЕЩЕРА ГАРВАНИЦА​

Друга, пригодена за достъп на обикновения турист е пещера Гарваница, разположена карстовата местност Гарваница, простираща се на 2 км от село Горско Сливово. Тя е пропастна, а в близост до нея се намират и Малката Гарваница и интересната “Турска черква”.

В местността около пещерните забележителности е изграден малък комплекс за отдих на посетителите, където ежегодно се провежда певческия събор “Девет песни от извора”. 

ПЕЩЕРА СТЪЛБИЦАТА​

Проникването в пещера Стълбицата се осъществява посредством стръмна стълба, която отвежда туристите в огромна зала, където могат да наблюдават феноменално явление, оформено от слънчев лъч светлина.

За по-добре екипираните си посетители, пещерата предлага дълга разходка из варовиковите си недра, където могат да се наблюдават красиви пещерни образувания и синтрови езера.

Други пещери

Гостите на Билкарската къща могат да разгледат и

ФУТЬОВАТА ПЕЩЕРА​

ПЕЩЕРА ВОДОПАДА​

БОНИНСКАТА ПЕЩЕРА​

Забележителности в Деветашкото плато

Крушунски водопади

Наред с невероятния пещерен свят в района има и много други природни и исторически забележителности. Селата са с богата култура и история и около тях са пръснати красива природа и най-разнообразни забележителности. Подходящо е за селски туризъм, разходки и походи из природата, риболов, лов, екстремен туризъм и всестранни приключения. Посетете местните села и се запознайте с тамошните обичаи, отидете да видите бележитото в историятя на България “Къкринско ханче“, отделете си един ден за уникалните Крушунски водопади и околията, или просто идете на риболов или плаж по бреговете на язовирите на територията на Деветашкото плато.