Деветашка пещера

деветашко плато

Деветашка пещера

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина – 60 м. Разположена е на около 15 км. северо-източно от Ловеч, близо до село Деветаки.

Пещерата е открита през 1921 г. В нея са направени открития на някои от най–интересните останки от времето на неолита по българските земи.

В миналото пещерата е била засекретен военен обект. През 1950-те години е била използвана за съхранение на петрол. Петролните цистерни са демонтирани и изнесени. Според някои сведения, поради големината си тя е използвана за съхранение и на храни от държавния резерв и за разполагане на ракетни установки.

През зимата на 2011-2012г. в пещерата са правени снимки на холивудската суперпродукция „Непобедимите – 2“, с участието на Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер и Брус Уилис. За целта на снимките срочно бе построен нов бетонов мост над река Осъм, водещ към пещерата.

Има постоянен пост и регистрация на достъпа.

Най-удобно е да се стигне по пътя след табела за природна забележителност „Деветашка пещера“ и през новия мост. След моста има оформен паркинг в тревата.

Влизането в пещерата се осъществява през огромен полуелипсовиден вход (30 х 35 метра). Първоначално се преминава през галерията, която се разширява и образува най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров. Залата е величествена. Цялото това огромно пространство е осветено от седем отвора, наричани от местното население „окната”.

На около 200 метра от входа се отделят два клона. През левия, с дължина над 2 километра протича малка река , която преминава през централната зала и се влива в р. Осъм. Десният е сух и топъл, входът му е висок 2,5 м и широк 6м. Навътре се разширява и накрая прераства в кръгло помещение , известно като Олтара. В пещерата освен рекичка има и около десет естествено образувани езера.Водите на Деветашката пещера извират от 14 различни места. Някои от езерата образували се там, могат да бъдат преминати единствено с лодка.

За гостите на очарователното Деветашко плато можем да организираме пътешествие с лодка из дебрите на пещерата. Всеки любител на адреналина занимания може да изпробва силите си и да се опита да покори земните недра под ръководството на професионален водач. Но ако искате да станете част от тази подземна приказка изпълнена с приключения трябва да посетите района през пролетта, защото само тогава условията са подходящи за екстремното пътешествие.

През 1996 година е обявена за природно защитен обект.