Телефон за резервации:
0898 55 86 75 , 0898 55 86 79
Горско Сливово, България
Вижте картата
Деветашко плато

Природни чудеса

sdrujenie-devetashko-plato

Добре дошли в Деветашкото плато!

Няма да останете разочаровани, че сте се запознали с още едно от неповторимите природни чудеса на България.

Тук можете да се запознаете с невероятното Деветашко плато, с пещерния свят в района, със селския туризъм, забележителностите и много, много развлечения!

Деветашкото плато е дар от природата, запазил неприкосновеността си и обаятелната си девственост. За сега човешката ръка все още не е показала рушителната си сила тук, напротив – само е с помогнала за туристическото развитие на района, като го е облагородила и съхранила природата му.

Пещерите в Деветашко плато

Карстовият район на Деветашкото плато разполага с множество пещери и пропасти, голяма част от които все още не са добре проучени, а някои се спотайват в земните недра не докосвани от човешки крак.

Деветашка  пещера

Класацията за най-популярни пещерни забележителности в Деветашкото плато оглавява Деветашката пещера. Тя е една от най-старите местообитания – там са открити доказателства за живот на прадедите ни от преди над 70 000 години. Днес е убежище на застрашени видове прилепи, които съжителстват в синхрон с многобройните туристи, посещаващи пещерата ежегодно.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕВЕТАШКАТА ПЕЩЕРА

Пещера Гарваница

Друга, пригодена за достъп на обикновения турист е пещера Гарваница, разположена карстовата местност Гарваница, простираща се на 2 км от село Горско Сливово. Тя е пропастна, а в близост до нея се намират и Малката Гарваница и интересната “Турска черква” – пещера с подземна река. В местността около пещерните забележителности е изграден малък комплекс за отдих на посетителите, където ежегодно се провежда певческия събор “Девет песни от извора”. Там на 6 септември всяка година певци и певици от всички села на Деветашкото плато изнасят прекрасни репертоари.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕЩЕРА ГАРВАНИЦАТА

Пещера Стълбицата

Друга много интересна пещера в Деветашкото плато е пещера Стълбицата. Проникването в нея се осъществява посредством стръмна стълба, която отвежда туристите в огромна зала, където могат да наблюдават феноменално явление, оформено от слънчев лъч светлина. За по-добре екипираните си посетители, пещерата предлага дълга разходка из варовиковите си недра, където могат да се наблюдават красиви пещерни образувания и синтрови езера.
ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕЩЕРА СТЪЛБИЦАТА И РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ НЕЯ

Други пещери

Гостите на Билкарската къща могат да разгледат и

KrushunskiVodopadi

Забележителности в Деветашкото плато

Крушунските водопади

Наред с невероятния пещерен свят в района има и много други природни и исторически забележителности. Селата са с богата култура и история и около тях са пръснати красива природа и най-разнообразни забележителности. Подходящо е за селски туризъм, разходки и походи из природата, риболов, лов, екстремен туризъм и всестранни приключения. Посетете местните села и се запознайте с тамошните обичаи, отидете да видите бележитото в историятя на България “Къкринско ханче“, отделете си един ден за уникалните Крушунски водопади и околията, или просто идете на риболов или плаж по бреговете на язовирите на територията на Деветашкото плато.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КРУШУНСКИ ВОДОПАДИ И РАЗГЛЕДАЙТЕ ОЩЕ СНИМКИ

 

Резервация

Напишете ни кога желаете да ни погостувате. Ще се свържем с Вас за да потвърдим резервацията Ви.