Телефон за резервации:
0898 55 86 75 , 0898 55 86 79
Горско Сливово, България
Вижте картата

Шести събор „Девет песни от извора”

DSC01532Безспорнo най-интересното и мащабно културно събитие в Деветашкото плато е съборът „Девет песни от извора”. Провежда се на 6 септември всяка година в Местност Гарваница на 2 км от село Горско Сливово.
Програмата на мероприятието бе разнообразна, включени са песни, танци, състезания, игри и хумористична част. Приготвя се кулинарно изложение, показващо местните традиции в гозбите на жителите на Деветашкото плато. Можете да се запознаете с характерните за региона ястия, да дегустирате и участвате в оценяването на най-добрите готвачи. Има демонстрации на приготовлението на по-нетрадиционните ястия, показват се технологиите, по които възрастните кулинарни майсторят чудните си гозби от десетилетия.
Участие в събора взимат жители на селата в Деветашкото плато: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци. Всяко селище приготвя за гостите на мероприятието погачи, пити, млечни продукти и всичко с което се прехранват хората от Деветашкото плато. Всичките кулинарни изкушения са представени с нестандартна и запомняща се визия. А вкусовите качества на ястията са безспорни!

След като се насладите на приятно и вкусно приготвената храна, можете да пиете „вода от девет кладенеца”.

DSC01537След всички състезания, викторини и атракциони, които местните жители са организирали за гостите си, следва кулминацията на събитието – певчески групи от всичките села огласяват цялото плато с невероятните си добруджански песни.

Съборът се провежда от 2008 година по инициатива на Сдружение „Деветашко плато” с подкрепата на община Летница и кметство Горско Сливово.
На тазгодишния събор вашата домакиня Мариела бе отличена с в надпреварата „Селски хляб“ и спечели първо място.

 

Бъди първия коментирал:

ДОБАВИ КОМЕНТАР
Резервации

Напишете ни кога желаете да ни погостувате. Ще се свържем с Вас за да потвърдим резервацията Ви.