Телефон за резервации:
0898 55 86 75 , 0898 55 86 79
Горско Сливово, България
Вижте картата

Custom Bar Title

DSC01519 На 10км. нагоре от с. Крушуна, на Деветашкото плато е разположено с.Горско Сливово.
Географско местоположение
В първите северни предпланини на Средна Стара планина, върху територията на Деветашкото плато се намира Горско Сливово. Разположено е върху наклонен хълм на 43 градуса източна дължина и 43 гр. северна дължина.
Географската височина на селото е 420 м. с най-висока точка „Могилата” – 470 м. Релефът му е пресечен. Състои се от хълмове, малки долинки, дефилета, рекички и множество понори и пещери.
Като част от Деветашкото плато, скалите са образувани от утайките на оттеглилото се Сарматско море преди 30 милионa години.
В землището на селото има регистрирани 13 пещери и пропасти.
Забележителности
Народно читалище „Развитие 1872г.”
Основано през 1872г. Читалището в с.Горско Сливово е основано през 1872 г.от даскъл Ирман Попов под влиянието на Бачо Киро с подкрепата на отец Матей Преображенски – Миткалото и даскал Петко Франгов, който написва официалната кондика на читалището с първото име “Горско начало”. През 1874 г. около читалищната дейност чрез Петър Даскалов близък приятел на Стефан Стамболов, Бачо Киро и Стефан Пешев се развива активна читалищна дейност.
След освобождението учителят Петър Андреев Даскалов женен за малката дъщеря на Бачо Киро – Димитра , оставя дълбока диря в културната история на селото , като дългогодишен председател и деец на читалището. Той осигурява най-много средства, книги и инвентар за библиотеката. През 1887 г. читалището се преименува “Развитие”.През 1953 г. читалището носи името „Цанко Хаджиев” – председател на читалището, допринесъл много за неговото развитие.
През 1966 г е обявено за Образцово читалище от Централния съвет на Съюза на народните читалища и приема отново името „Развитие”.На 6 май 1966г. е открита нова и модерна читалищна сграда с площ 1270 кв.м и многофункционални помещения: голяма библиотека,киносалон,малка зала, репетиционна, картинна галерия, музей, гримьорни и още няколко допълнителни помещения, където се развива богата и разнообразна дейност. На откриването са получили награди 281 читалищни дейци участници в различни състави.Ансамбъла за народни песни и танци е удостоен с много награди.
Църква „Св.Георгий Победоносец”- Построена през 1881
Джамия – Построена през 1586
Пещера „Гарваница”
Само на 2 км. от село Горско Сливово се намира уникална природна.
забележителност – пещерата „Голяма Гарваница” в местността Гарваница. Това е вертикална пещера с внушителен вход и дълбочина над 60 метра. В пещерата се слиза по почти отвесна метална стълба – усещането е незабравимо. С всяко стъпало се усеща как въздухът става все по-хладен, а накрая човек се озовава в един свят, различен от реалния – светът на природните чудеса. До „Гарваница“ се стига с кола и с велосипед от селата Горско Сливово и Кърпачево. Пътят е обозначен с табели и указателни знаци.
В близост до нея се намира и „Малката Гарваница“ – още една интересна атракция, привличаща както пещерняци, така и туристи и любители на природата.
Паметник- костница
Построен 1957 г. в памет на загиналите антифашисти.

 

Бъди първия коментирал:

ДОБАВИ КОМЕНТАР
Резервации

Напишете ни кога желаете да ни погостувате. Ще се свържем с Вас за да потвърдим резервацията Ви.